tuto's

Tutorial: tv-dekentje voor kouvogels

Tientallen beginners zwaaiden dit seizoen bij ons af, klaar om de naaiwereld te veroveren! Veel oefenen is de boodschap, dames 😀 Wat dacht je van een last-minute, supereasy peasy projectje? Nog een op-de-valreep-kerstcadeautje?  Let’s go!

tvdekentje-header

Onlangs was ik op zoek naar een leuk project om te verwerken in een van onze lessen. Aangezien niet iederéén van onze dames nog in de pampers zit, moest het een meer algemeen nut hebben. Enter: het tv-dekentje!

Uit mijn tienerjaren herinnerde ik me dat we bij ons thuis zo’n kussen/deken/voetverwarmer-ding hadden. Ideaal voor mijn project, dacht ik zo. Even overleggen met de zus-quiltwonder, zo’n ding heet dus een ‘magic pillow’ of ‘quillow’.

Eigenlijk is het een deken met een kussenloop aan de onderkant. Zit je gezellig te netflixen, steek je je voeten in de zak. Achteraf vouw je het deken in gelijke delen en stop je het ding in de voetenzak. Tadaa en het wordt een kussen. Tot zover de magic, nu de science!

tv-dekentje-magic-pillow-tutorial-3-bis

Voor deze tutorial werkte ik een miniatuurversie van het deken uit. Ik neem de kussensloop als basis. In de miniversie is deze afgewerkt 10cmX10cm, naadwaarde niet inbegrepen. Voor het grote deken nam ik dus ‘blokken’ van 10cm op 10cm, naadwaarde niet inbegrepen. Het dekentje is dus 30cm op 40cm, afgewerkt en excl. naadwaarde. In deze voorbeeldjes werd 1,5cm naad toegevoegd. Ben je nog mee?

Stap 1: de voetenzak/kussensloop

tv-dekentje-magic-pillow-voeten

Neem de twee lapjes voor de voetenzak en speld ze met de goede kanten op elkaar. Stik rondom rond en laat een keergat. Omdat het zo vaak bij beginners voorkomt, toon ik even wat je moet als je te ver stikt. Niet zo laten, gewoon even opnieuw het hoekje stikken (begin en einde even vooruit-achteruit/hechten). Straks moeten de hoekjes worden weggeknipt voor een mooie, kraaknette hoek bij het keren. Als je te ver stikt en gewoon afknipt, heb je een gat.
Nadat je de hoekjes hebt geknipt, keer je het spel om, duw de hoekjes uit en strijk het lapje plat. Nog even mooi rondom stikken, een paar milimeter (mm geen cm!) van de rand.

Stap 2: voetenzak/kussensloop plaatsen en grote lappen stikkentv-dekentje-magic-pillow-plaats-voetenzak

Speld de afgewerkte voetenzak/kussensloop onderaan en in het midden van de grote lap die je als binnenkant gaat gebruiken. Hier was de naadwaarde 1,5cm, het lapje ligt op 2cm van de onderste rand.
Speld de lap die je als buitenkant van je dekentje gaat gebruiken met de goede kant op de binnenste lap.

Stap 3: dekentje naaien en kerentv-dekentje-magic-pillow-twee-lappen-op-mekaar

Stik rondom rond en laat een keergat aan de lange zijkant. Liever niet aan de onderkant, in dit geval, omdat daar die kussensloop al zit. Je kan het properder afwerken als het nu aan een van de zijkanten zit.
Knip de hoekjes weg tot tegen het stiksel, keer het spel om, duw de hoekjes en naden zo ver mogelijk uit en strijk alles mooi op.
Stik op een paar milimeter van de rand rondom rond, begin bij voorkeur vlak voor het keergat. Dit voorkomt plooitjes bij de afwerking.

Stap 4: dekentje vouwen en instoppentv-dekentje-magic-pillow-plooien

tv-dekentje-magic-pillow-tutorial-18

Vouw het deken in gelijke delen het stop het in de sloop. Opgeruimd staat netjes!
Nu bij deze versie gaat het om heel compacte afmetingen, dus het toont al dikker dan een groter exemplaar. Als je grotere lappen neemt, valt het geheel extra plat uit. Op zich geen erg als je dit makkelijk wilt opbergen.

tv-dekentje-magic-pillow-tutorial-extra-kussentje

Maar als je dit magic pillow overdag gewoon als sierkussen wilt, voeg je best een extra kussen toe. Uit een restje maakte ik een apart kussentje, in dit geval +-1cm kleiner dan de oorspronkelijke voetenzak. Dit kan je dan bij in de sloop stoppen om een mooi dik exemplaar te krijgen én een extra kussen voor in de zetel.  BTW, voor de vulling zweer ik bij Decowatte: kussens, knuffels, …

tv-dekentje-magic-pillow-oprollen2

Zo! Die miniversie is klaar 😀 Ben jij klaar voor het grotere werk? Voor extra tips & tricks: zie onder de foto!

tv-dekentje-magic-pillow-tutorial

Bedenkingen bij het materiaal:

 • Bij verschillende stofsoorten: altijd beide stoffen voorwassen. Zo voorkom je dat deze ongelijk krimpen in de was en je deken scheeftrekt.
 • Hieronder vind je een voorbeeld van een leuke combi: tricot met genopte minky fleece!
 • Ideaal voor dit project en naar smaak en doel te combineren: katoen, tricot, minky, imitatiebont, cotton fleece, sweaterstof, …
 • Opgelet bij minky: niet te heet strijken of je bolletjes of figuurtjes worden platgedrukt.

tv-dekentje-magic-pillow-voorbeeld

Bedenkingen bij de afmetingen:

 • Maak het zo groot als je wil, maar probeer altijd je sloop als basiseenheid te nemen. Werk in blokken ter grootte van je afgewerkte kussensloop.
 • Zorg dat de lappen echt even groot zijn, dat scheelt een hoop miserie bij het verwerken. Knip het desnoods op de vloer.
 • Gebruik tijdelijke kleefspray om grote lappen op elkaar de fixeren. Het voorkomt dat je stoffen verschuiven tijdens het naaien en dat op het einde van bv. de lange zijkant de hoeken niet meer kloppen. Je naait rondom rond, laat een keergat en steekt het deken in de wasmachine. Dit verwijdert de spray. Opgelet! Tijdelijke kleefspray is een zalig product om mee te werken MAAR: heel voorzichtig en met mate vernevelen en volgens mij NIET ideaal bij stoffen als imitatiebont en minky. Waarom? Tijdelijke kleefspray is harsachtig. Als je te royaal spuit krijg je na het wassen aangekoekte resten hars in de hoeken van je dekentje.

Bedenkingen bij versiersels:

 • je kan je deken/kussensloop afwerken met paspel, pompomband, kantje.
 • je kan met twee verschillende stoffen of texturen werken, altijd leuk.
 • je kan een naam of een leuke boodschap/meme op de voorkant appliqueren.
 • je kan een duo-versie maken voor koppels, broer en zus, beste vrienden… Maak het geheel groter en voorzie twee voetenzakken onderaan!

Ben je een beginner en heb je hulp nodig, vraag het gerust! Bedenkingen, commentaren, varianten & verbeteringen zijn welkom: laat een berichtje bij deze post!
Geniet alvast van de feestdagen, geef die geliefden een dikke knuffel en we zien mekaar in 2017!

XXX

Sophie

 

Altijd blij met een leuke reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s