Naaien in Heist-op-den-Berg, Nieuws, Review

De floeren geraaktheid

Inspiratiewedstrijd

Als kind hadden mijn zussen en ik floeren broeken, ook al verschillen we bijna twintig jaar in leeftijd. Mede ook omdat ik, ondanks dat leeftijdsverschil, alles moest ‘afdragen’, ja, bij ons thuis werd er niet verspild :).
En we blijven het geweldig materiaal vinden, vandaar dat we het ook lustig besteld hebben voor Den Depot.  Er zijn al een aantal effen kleuren binnen, en Stenzo zou volgende week onze grote levering eindelijk tot in Heist krijgen. Ook daar zit floer tussen, met superschattige prints!

Nu wilden wij graag een ‘inspiratiewedstrijd’ organiseren… Het thema is: wat te doen met floer (of de floeren geraaktheid)! Stuur ons een leuke foto van een floeren creatie, wij verzamelen ze op Facebook en onze Flickr-account tegen 15 november. Die worden dan online geplaatst en dan kan er gestemd worden. Foto’s uit de oude doos zijn ook superleuk en maken zeker een kans! De winnaar krijgt 2 m floer naar keuze (kan ook in verschillende kleuren en formaten geknipt worden).

32012

De floeren broek met wijde pijpen…
95001

De floeren salopet…

Alle foto’s kan je sturen naar het.machien@gmail.com!

De flanellen geraaktheid

Iedereen zal wel gevoeld hebben dat het kouder wordt. Ondergetekende is toch al een aantal keren met een warmwaterkruikje naar de slaapkamer getrokken. De oudste zoon, Nils, is ook zo’n kouvogeltje en had duidelijk nood aan een warmere pyjama.

Een paar avonden tekenen, knippen en stikken had dit resultaat:

20131020_140946

Het patroon is de Burda 9747 en is eenvoudig om te maken. Je moet er wel je tijd voor nemen, zeker het hemdje is niet op een uurtje klaar. De flanellen stof is er eentje van Robert Kaufman uit de Urban Zoologie-collectie en is 110 cm breed. Deze keer wilde ik eens werk maken van een doorlopend motief. En met wat pas- en meetwerk is dat ook gelukt.

20131020_152755

De volgende keer zouden het wel dezelfde olifantjes moeten zijn die doorlopen. Nu hebben ze allemaal een ander ‘achterwerk’, het heeft ook wel iets :).

Hoe doe je dat nu? Als je de voorpanden van het hemd knipt, zorg je ervoor dat het motief netjes aansluit aan het knopenpat*. Je knipt de voorpanden op een enkele laag stof. Dus eerst het ene voorpand op een enkele laag stof knippen, dan het andere voorpand op een enkele laag stof. Vergeet niet dat de tekening moet gespiegeld worden; zorg dat je dus een linker- én een rechtervoorpand hebt.

Bij dit patroon is het beleg er bij aangetekend, dus moet je de stof even omvouwen aan de knopenrij. Dat doe je om te controleren hoe het motief van de stof doorloopt over je twee voorpanden.
Waarom heb ik nu niet dezelfde olifantjes aan de knopen? Omdat ik er niet meer aan gedacht had dat de voorpanden een overslagje maken. De twee voorpanden schuiven enkele centimeters over elkaar en worden bij elkaar gehouden door een rij knopen. Hou daar dus ook rekening mee als je het patroon overneemt.

De halskraag is afgewerkt met een stukje biais, dat is mooier dan een gezigzagde rand. In ieder geval, de Burda 9747 is geschikt voor een geoefende beginner. De kraag en de voorpanden kunnen wat moeilijkheden geven, omdat het er bij momenten erg onlogisch uitziet. Hopelijk kunnen deze twee filmpjes je vooruit helpen als de afbeeldingen bij de handleiding dat niet doen:

Wij werken ondertussen verder in de winkel… Wist je dat we al aan het schilderen zijn?

*knopenpat: strook/ deel waar de knopen van het hemd zitten.

Altijd blij met een leuke reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s